campagne

communicatie / Strategie /

China is een zeer welvarend land. Met de welvaart die China doormaakt, gaan ook problemen gepaard. Er is veel overbevolking in de grote steden. Elk gezin mag van de regering maar één kind baren. Dat kind wordt dan ook het boegbeeld van de familie. Er komt zoveel druk op die kinderen te staan, dat sommige bezwijken onder die druk. Kinderen plegen liever zelfmoord, dan dat ze ten schande staan tegenover hun directe omgeving.

De opgedane inzichten

Het praten over de druk die je als inwoner van China meemaakt is een taboe. Er wordt niet over gesproken. Als inwoner van China wordt van je verwacht dat je hard werkt. Iedereen wilt de beste banen behalen, maar die zijn natuurlijk beperkt. Dat houdt in dat maar een klein aantal terecht komt waar hij/zij terecht wilt komen. Die teleurstelling en druk die de familie uitoefent zorgen ervoor dat er geen andere oplossing is dan zelfmoord te plegen. In China wordt in verhouding tot andere landen het meeste zelfmoord gepleegd. Het plegen van zelfmoord gebeurt op verschillende wijzen, maar het gebeurt het meest door van een hoog gebouw te springen of jezelf te vergiftigen.

De unieke oplossing

Een fictief personage ‘Wang Lei’ wordt opgezet. Dat personage is een normale blogger op de Chinese YouTube genaamd ‘Youku’. De jongen kan de druk van het leven op een dag niet meer aan en besluit zelfmoord te plegen. Daarbij gebruikt hij sociale media om alle facetten van zijn dood vast te leggen. Het vastleggen van zijn dood is erg wrang, omdat niemand zoiets zomaar zou doen en spreken over jou gevoelens in die cultuur een taboe is. We gaan met deze oplossing proberen om een transmediaal concept op te zetten. Mensen die Wang Lei besluiten te volgen moeten gaat participeren vanuit eigen intrinsieke motivatie. Ze krijgen affiniteit met Wang Lei of juist een afgunst. Er moet een discussie ontstaan tussen die groepen. Wij als redactie zouden de campagne kracht bij kunnen zetten om meerdere fictieve personages op te zetten die zogenaamd participeren met Wang Lei.

Mijn inbreng

Suicide selfie. Een project dat me veel heeft geleerd over de verschillen tussen crossmediale concepten en transmediale concepten. Binnen dit project was ik werkzaam in een groep van 5 personen. Ik was voornamelijk betrokken bij het ontwerpwerk, het maken van een planning en het strategische werk. Samen met een collega hebben we ervoor gezorgd dat onze expositie er echt uit springt. De grote foto suggereert dat je als kijker, over de rand van een gebouw kijkt. Verder is er een volledig strategisch vormgegeven tijdlijn en fictief verhaal gemaakt. Dat verhaal werd door middel van 3 ipad’s getoond op de expositie.