Vormgegeven
documenten

vormgeving /

Het onderwerp

Als je op school iets inlevert, voor een nieuwe baan solliciteert of een presentatie geeft, zijn er allerlei factoren die bepalen of je erin slaagt te bereiken wat je wilt bereiken. Alles wat jij doet als individu, bepaalt hoe jij op de buitenwereld jezelf presenteert. Kies jij ervoor om je kledingdracht aan te passen aan het bedrijf waar jij wilt solliciteren en een ander niet? Dan heb jij een voorsprong. Het gaat er dus om dat je er bewust van bent dat bepaalde keuzes, invloed hebben op je streven.

Het principe dat jij jezelf probeert te presenteren aan anderen, om vervolgens positieve associatie’s op te roepen heet ‘personal branding’. Je persoonlijkheid, ervaring en kennis geef je hierdoor bewust weer. Je moet jezelf als merk zien die je in de markt zet. Hierdoor creëer je mogelijkheden en een duidelijke markt voor jezelf. Waar wil jij als individu naartoe?

Uitwerking

Om dit te bewerkstelligen in alles wat ik creëer, probeer ik de kwaliteiten die ik heb ontwikkeld te verwerken in de creatie. Met mijn mediavormgeving achtergrond probeer ik bij opdrachten waar vormgeving niet een vereiste is, toch te implementeren. Op die manier zorg je ervoor dat je niet alleen iets oplevert dat inhoudelijk klopt, maar ook visueel. Het gaat om het totaal plaatje.

Ik begin over het algemeen met een verdieping in de doelgroep die mijn creatie beoordeelt of ziet. Die moeten zich namelijk aangesproken voelen met het product. Er moet een connectie zijn die herkenning oproept vanuit het onderwerp waarin het product is gecreëerd.

Daarna probeer ik voor mezelf een beeld te scheppen wat diegene het liefst wil zien. Een mentale voorstelling maken van ideeën helpen mij hierbij.

Als laatst incorporeer ik het ontwerp dat aansluit bij de context. Hierdoor is nu mijn kwaliteit als mediavormgever verwerkt in een product, die misschien niet eens vormgegeven had hoeven worden. Maar waar ik de waarde van in zie. Omdat ik een vormgever en strateeg ben.