campagne

communicatie / Strategie / vormgeving /

Studerende jongeren hebben door het niet zien van de kansen en mogelijkheden bij het zoeken naar werk een afwachtende en meegaande houding, die ervoor zorgt dat jongeren eerder werk binnen handbereik nemen dan te voldoen aan hun eigen behoeften.

De opgedane inzichten

Als een jongere 13 jaar is mag hij officieel beginnen met het zetten van de eerste stap richting het verkrijgen van werk. Het eerste klusje, bijbaantje, vakantiebaantje of (snuffel)stage komt dan in zicht. Uit kwalitatief onderzoek onder middelbare scholen, ouders en jongeren is gebleken dat jongeren vaak een aanleiding moeten hebben om te werken. Vanuit school zal de jongere een (maatschappelijke) stage moeten lopen of de ouders willen en/of kunnen minder bijdragen aan het gewenste levenspatroon van de jongeren.

Uit diepte interviews onder middelbare scholieren is gebleken dat de verdiensten, het sociaal contact dat mogelijk is met vrienden en de mogelijkheid om gericht iets te leren de belangrijkste factoren zijn bij het kiezen van een bijbaan of stage.

Opvallend aan alle opgedane inzichten uit het gedane kwalitatieve onderzoek is de rol die de ouders, vrienden en school spelen bij het vinden van werk voor jongeren. Als een jongere op zoek gaat naar werk raadpleegt hij zijn eigen netwerk. Dit bestaat vrijwel altijd uit de ouders, soms de school en zelden vrienden van de jongere. Zij kijken op hun beurt ook binnen hun eigen netwerk of er ergens een plaats is waar werk beschikbaar is. Door op deze manier te werk te gaan zal de jongere niet het werk verkrijgen wat het best aansluit bij zijn/haar voorkeur, maar zal de jongere het werk verkrijgen dat binnen handbereik ligt.

De unieke oplossing

De oplossing is een platform dat ervoor zorgt dat jongeren werk kunnen vinden dat bij hen past. Dit gebeurt op een laagdrempelige wijze dat aansluit bij de wijze waarop jongeren zoeken, de parameters die jongeren belangrijk vinden en bij hun mediagebruik. Niet alleen het huidige netwerk van jongeren, maar ook het netwerk daar buiten wordt aangesproken met het platform.